Ads 468x60px

Thursday, January 2, 2014

Resepi jeli kelapa dan salam perkenalan



Assalamualaikum wbt dan salam perkenalan kepada pembaca budiman...

Oleh kerana ini adalah entry pertama saya, marilah saya kongsikan serba sedikit resepi membuat jeli kelapa yang marvellous!!! (kalau dah buat, tapi tak marvellous, bukan salah ibu mengandung ye dik...he..he)

Tujuan utama saya 'menjeli kelapa' pada petang yang redup lagi sejuk ini sebenarnya adalah untuk putera puteri kesayangan saya yang tiba2 diserang demam dan sakit tekak. Sebenarnya nak bagi sahaja mereka minum air kelapa begitu sahaja, tapi si ibu terlebih rajin, lantas siaplah jeli kelapa 'Shrek' (sbb warna hijau) he..he..he..

Jujurnya saya dapat resepi ini dr blog www.azlitamasammanis.com yang mana puan azlita sendiri mengambil resepi ini dari kak nor..(maafkan saya kak nor, lupa nama blogkak nor). Tetapi mereka menggunakan agar2 serbuk, walhal saya menggunakan agar2 tali.

Saya juga tidak menggunakan daun pandan, tetapi hanya paste pandan (sebab belakang rumah penuh lalang, bukan daun pandan. he..he..he..)
Sebenarnya nak buat jeli kelapa ni mudah, ringkas dan senang. Saya mula menyedari bahawa jeli kelapa ni boleh menjadi salah satu pendapatan sampingan bilamana terlihat ada segelintir student2 USM yangmenjalankan perniagaan ini. (solute pada mereka kerana walaupun sibuk dengan tugas hakiki sbg pelajar, namun pandai mengendali waktu sehingga boleh membuka bisnes sendiri..ini semangat yg kita mahukan!!!)

Saya sedia maklum bahawa ramai pembaca2 semua terutama golongan wanita mmg dah mahir buat jeli ni.Anggaplah resepi ini sbg resepi untuk anak2 dara kita atau adik2 yg baru mendirikan rumah tangga atau mereka yg tidak berapa mahir didapur seperti saya ye...








Bahan-bahan:


Air kelapa pandan muda- 2 biji lebih kurang 1.3 liter bergantung kepada kelapa itu sendiri
11 sudu besar gula pasir -bergantung kepada citarasa anda
Agar2 tali lebih kurang 10g -12g
Air kosong - tambahkan dengan air kelapa tadi hingga menghasilkan 2.6L

Cara-cara:

Masak semua bahan tadi kecuali isi kelapa sehingga mendidih.
Masukkan dalam bekas kecil2, tunggu hingga sejuk dan baru diletak dalam peti ais.





Hasilnya kita boleh dapat lebih kurang 12 bekas dadih.

Selamat mencuba!







*Sedikit tips dari Myzatul Asri :

Sekiranya anda ingin berniaga, cukuplah menggunakan 1 biji kelapa muda ditambah dengan air kelapa tua sehingga cukup sukatan 2.6L. Ini kerana harga sebiji kelapa lebih kurang rm 2.50 ke rm3.00, agar2 tali lebih kurang rm1, bekas rm 0.20 X 12.

Sekinyanya anda menggunakan 2 biji kelapa muda atau lebih, bayangkan kos yang terpaksa ditanggung dan keuntungan yang kita dapat.

Macam mana nak dapat air kelapa tua? He..he..he..cuba cari rumah2 atau kedai2 yang memang mengusahakan perusahaan santan, pastinya (in shaa Allah) anda akan dapat air kelapa ni dengan FOC!





















0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Disclaimer I

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer II

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my